Postoperatiivsed järelkontrollid
Esimesel operatsioonijärgsel aastal määrab visiitide sageduse ja uuringud opereerinud kirurg vastavalt konkreetsele operatsioonile ja patsiendile (kirurgi visiit objektiivse uuringu ja vereanalüüsidega minimaalselt 2 korda esimese aasta jooksul, 2-3 kuu möödudes ja 12 kuu möödudest operatsioonist. Mõningad protseduurid (näiteks maopael) võivad vajada kirurgipoolset sagedasemat järelkontrolli.
Edasi toimuvad opereeritud patsientide kontrollid vähemalt 1 kord aastas, samuti soovitame 1 kord aastas teostada järgmised analüüsid:
- täisveri
- glükoos, HbA1c (diabeetikutel)
- maksafunktsiooni näitajad (alkaalne fosfataas, bilirubiin, Y-GT, ASAT,ALAT)
- neerufunktsioon (kreatiniin, uurea)
- vitamiin B12, vitamiin D3 25 (OH), foolhape
- parathormoon, kaltsium,naatrium, kaalium
- ferritiin, raud
- albumiin, üldvalk
Tüüpiliselt jagatakse operatsioonijärgne toitumine perioodideks, kus iga perioodi rõhuasetus on erinev. Kõikides perioodides on läbivalt oluline piisav vedeliku tarvitamine ning määratud minimaalselt vajalik valguhulk. Naistel on vajalik valguhulk 50-60 grammi ning meestel 60-70 grammi ööpäevas. Tavaliselt on selline hulk valku võimalik saada tavatoidust, kuid kuna Teie toiduhulgad on aga palju väiksemad, tuleb seetõttu esimestel kuudel tarbida lisaks valgujooki või valgupulbrit. Lisaks sellele tuleb kogu elu vältel võrreldes tavainimesega kasutada vitamiine kahekordses koguses. Mineraalainete tarbimine on soovituslik, selles osas tuleks operatsioonijärgselt pidada nõu bariaatriaõe, toitumisnõustaja või perearstiga.
Kui Te koostate enda jaoks menüüd, siis proovige kinni pidada järgnevatest põhimõtetest:
- Pöörake tähelepanu toidu mitmekesisusele järgides toitumissoovitusi, kaloraaži, valgu hulka ning ettenähtud toidu konsistentsi. Kasutage erinevate lubatud toiduainete enda jaoks sobivaks toiduks valmistamisel ning toidu garneerimisel fantaasiat.
- Kuna valgu saamine toiduga on Teie jaoks kõige olulisem, siis alustage söömist valgurikkast toidust. Jättes valgutoidu kõige lõppu, võib juhtuda, et kõht saab enne täis ja Te ei jõuagi valku sisaldava toiduni. Hea oleks vajalik valgukogus jagada päeva toidukordade peale.
- Pikas perspektiivis sõltub Teie operatsiooni efektiivsus opereeritud mao suuruse säilitamisest, seega pidage kinni peale operatsiooni Teile öeldud toiduportsjoni suurusest. Ka paari aasta möödudes ei tohiks toiduportsjoni suurus ületada ühte tassitäit korraga. Sööma peab kuus korda päevas. Ärge andke kiusatusele järgi ning valmistage oma toit ise tööle kaasa, sellega tagate, et sööte täpselt seda, mis on Teile kasulik ja koguses, mis on Teile sobiv.
- Võtke söömiseks aega! Sööge toiduportsjon 20 kuni 30 minuti jooksul ning joogist eraldi. Ka tassi vedeliku joomiseks varuge sama palju aega. Närige toit enne allaneelamist korralikult läbi; üks suutäis 15 kuni 20 korda. See on vajalik seetõttu, et uued ühendused mao ja peensoole vahel võivad olla kitsamad ning sellega tagate toidu probleemideta ja sujuva edasiliikumise. Liiga kiire söömine võib tekitada dumpingut ja oksendamist. Joomine koos söömisega võib magu liiga kiiresti täita, mis põhjustab kõhuvalu, iiveldust, oksendamist ja dumpingut.
- Sobivuse korral lisage oma menüüsse tasapisi puu- ja juurvilju, mida võite lisada nii põhitoidukordade juurde kui süüa ka eraldi vahepaladena. Esimestel kuudel soovitame puuviljad enne toitudesse lisamist ka keeta; smuutidesse sobivad puuviljad toorelt, kuna kogu joogi konsistents on vedel ning korraga söödava puuvilja hulk ei ole väga suur. Esialgu võivad toored puuviljad eraldi sööduna põhjustada kõhugaase ning halba enesetunnet.
- Hoolitsege piisava vedelikutarbimise eest – piisav päevane kogus on kuus kuni kaheksa tassi. Tavalist võiks vett pigem asendada mahlaga või lisada veele värsket kurki või sidrunit. Kindlasti tuleb vältida gaseeritud ja suhkrustatud jooke; need võivad põhjustada dumpingut ning peensoole liigset venitust. Välistage oma menüüst alkohol.
- Operatsioonijärgselt võib mureks olla gaasivalu, mis on tingitud muutunud seedimis-protsessist aga ka söömisega neelatud õhust. See ei ole küll ohtlik, aga põhjustab valu ning ebameeldivust. Selle leevendamiseks tuleks oma menüüd jälgida ja välja selgitada millised toiduained Teile just kõige enam gaase põhjustavad ning proovida neid seejärel vältida. Lisaks tuleb söömisele ja joomisele keskenduda selliselt, et Te ei neela õhku alla. Vaevava kõhukinnisuse puhul tuleks toidus olevat rasvaprotsenti veidi tõsta, abivahendina aitab ka teelusikatäis õli (oliiviõli, külmpressitud avokaado-, linaseemne-, kanepiseemneõli) või tükike rasvasemat punast kala. Apteegis pakutavast sobib kasutada leebe ja pigem paikse toimega lahtisti, näiteks Microlax.
- Ärge närige närimiskummi!
Pidage meeles, et täiendav näljutamine ja kaloraaži ettenähtust veelgi vähendamine on ohtlik ega vii eesmärgile lähemale.
Üldistest toitumise põhimõtetest on kõige enam erinevusi just esimestel kuudel, selleks anname ka perioodide kaupa täpsemad toitumissoovitused.