Toitumisjuhised on erinevates raviasutustes erinevad kuid järgivad siiski sarnaseid põhimõtteid.
Täpsemad toitumisjuhised saab raviasutusest kus operatsioon on teostatud.
Rasvumine on krooniline haigus, mille ravi on ka peale maovähendusoperatsiooni eluaegne. Toitumise ja elustiili alased muutused peale operatsiooni peavad kinnistuma, vaid nii on võimalik pikaajaline kaalulangus. Uute harjumuste omandamisel on kriitilise tähtsusega esimesed 18-24 kuud. Toitumissoovituste järgimine on oluline igal ajal peale operatsiooni, vahetult peale lõikust kindlustab see mao ja sooleõmbluste korraliku paranemise ja väldib uue mao ülevenitamist, hiljem võimaldab toituda täisväärtuslikult, tagada pikaajaline kaalulangus ja hea enesetunne.
Oluline on meeles pidada, et muutused toitumises on tähtsad ning organism vajab nendeks aega.
Bariaatrilise operatsiooni järgne dieet erineb kõikidest teistest dieetidest, mida Te siiani proovinud olete. Menüüd koostades proovige kinni pidada järgnevatest põhimõtetest:
- Pöörake tähelepanu toidu mitmekesisusele järgides toitumissoovitusi, kaloraaži, valgu hulka ning ettenähtud toidu konsistentsi.
- Kasutage fantaasiat erinevatest toiduainetest enda jaoks sobivat toitu valmistades ning garneerimisel.
- Alustage söömist valgurikkast toidust, kuna valgu saamine toiduga on Teie jaoks kõige olulisem. Jättes valgutoidu lõppu võib juhtuda, et kõht saab enne täis ning Te ei jõuagi valku sisaldava toiduni. Hea oleks vajalik valgukogus jagada päeva toidukordade peale.
Pidage meeles, et täiendav näljutamine ja kaloraaži vähendamine soovitatust on ohtlik ja ei vii eesmärgile lähemale.
Bariaatrilise operatsiooni järgne dieet edeneb läbi mitmete erinevate perioodide, igas perioodis on rõhuasetus erinev. Üldistest põhimõtetest on kõige enam erinevusi just esimeste kuude jooksul ning seetõttu anname täpsemaid soovitused eeskätt selleks perioodiks.
Esimene periood – esimesed kaks nädalat peale operatsiooni
Sel ajal paranevad operatsioonihaavad ning uus ühendus (õmblused) mao ja peensoole vahel. Kahe nädala jooksul on õmblused haprad ning suured toidukogused, liialt kiire või sobimatu toidu söömine võivad põhjustada õmbluste rebenemist ja leket (mao-soolesisu valgumine kõhuõõnde).
NB! Korraga söödava toiduportsioni hulk sõltub toidu iseloomust ja söömise kiirusest. Kui Te tunnete, et kõht on täis või tunnete valu või ebamugavustunnet, siis lõpetage selleks korraks. Organism annab nii Teile ise märku tarbitavate toidukoguste osas.
Toitumine esimesel perioodil
Kui Te talute selgeid vedelikke (vesi, mahlad, tee jt.), võite jätkata madala suhkru- ja rasvasisaldusega, kuid kõrge valgusisaldusega vedelate ning püreestatud toitudega. Püreestatud toidud on õuna – või beebipüreele sarnaneva konsistentsiga toidud, need ei sisalda tahkeid tükke. Suuri tükke alla neelata ei tohi! Püreesuppidesse on soovitav lisada veidi linnu- või kalaliha.
Sööge regulaarselt 4-6 korda päevas, söögikordasid vahele jätta ei tohi. Võtke söömiseks aega, üks söögikord võiks kesta 20 kuni 30 minutit. Õppige tunnetama täiskõhutunnet (survetunne rinnaku taga keskel, rinnakorvi all) ning lõpetage söömine selle tekkimisel. On võimalik, et see tekib juba kahe – kolme suutäie järel. Mao täitumise tundemärgid on ka valu mao piirkonnas, iiveldus ning valu õlas või rindkere ülemises osas. Ärge sööge kõhtu liiga täis! Sööge kuni rahulolutunde tekkimiseni. Süües kõhu pidevalt liiga täis, venib uus magu välja, muutes tehtud operatsioon kasutuks. Kui esialgu tühja kõhu tunnet ei teki, sööge regulaarselt kellaaegade järgi, pannes meeldetuletuse näiteks mobiiltelefoni.
Esimesel perioodil peaks Teie eesmärk olema 400 kuni 600 kalori tarbimine päevas.
Jälgige ka tarbitava valgu kogust. Igas söögikorras peaks sisalduma midagi, mis on valgurikas. Naistel on vajalik valguhulk 50-60 grammi ning meestel 60-70 grammi ööpäevas. Tavaliselt on selline hulk valku võimalik saada tavatoidust. Teie toiduhulgad on aga palju väiksemad, ja seetõttu on soovitatav tarvitada esimesel kuul lisaks valgujooki või valgupulbrit (näiteks Protifar, Easy Diet, DietMix, Modifast vms).
Esimesel perioodil on lubatud:
Valgurikastest toitudest – õhukeseks viilutatud kalkuni rinnaliha või sink; hakkliha (kalkuni või sealihast); püreestatud tailiha (kana, kalkun); liha sisaldavad beebipüreed või püreestatud liha; püreestatud tuunikala; lõhe, valge kala (nt tursk, ahven, lest, krevett, makra,); kodujuust; pehme juust; jogurt; madala suhkrusisaldusega puding; munakollane (mitte rohkem kui 1 päevas); munavalge; purustatud või püreestatud tofu; kreemsupid või püreestatud supid; püreestatud oad (mustad oad, eelpraetud oad).
Puuviljadest ja juurviljadest – purustatud banaan; õunapüree; püreestatud virsikud; konserveeritud aprikoosid või pirnid (konserveeritud omas mahlas); apelsini ja greibi viljaliha (ilma sitkete kestadeta, sest need võivad ummistada mao-peensoole ühenduskoha); küpsetatud, püreestatud juurviljad (porgandid, rohelised oad, spargelkapsas, lillkapsas, punapeet); püreestatud madala rasvasisaldusega vormiroog pehmete juurviljadega või ühepajatoit; tomatimahl; juurviljamahl.
Esialgu võivad toored puuviljad põhjustada kõhugaase ning halba enesetunnet!
Muud – tomatisupp; kartulipuder (osadele patsientidele raske taluda); soolased küpsised; vedelamapoolsemad pudrud (kaerahelbepuder, neljavilja puder); margariin; ketšup; sinep; light või madala rasvasisaldusega majonees; rasvavabad või vähendatud rasvasisaldusega salatikastmed.
Vältida tuleks: suurte puuviljatükkidega jogurt; toored, kõvad või sitked puuviljad ja juurviljad; mais; herned; pastaroad; nuudlid; riis; leib; püreestamata tahked toidud; suure rasvasisaldusega toidud; punane liha; suure suhkrusisaldusega toidud; siirupid; kommid ja maiustused; tükkidega maapähklivõi; jäätis.
Kui Te ei talu esialgu vedelaid ning püreestatud toite, minge tagasi selgete vedelike juurde ja proovige nädala möödudes uuesti.
Vedelike tarbimine esimesel perioodil
Tähelepanu peaks suunama piisava hulga vedeliku tarbimisele: rohkem kui 1,2 liitrit ööpäevas. Jooge piisavalt, et hoida uriin selget kahvatukollast värvi. Kui uriin muutub häguseks, tumedaks või halvasti lõhnavaks, jooge rohkem!
Jooge aeglaset päeva jooksul, söögikordadest eraldi (jooge 30min enne ning 30min peale söögikorda). Oluline on rõhutada, et esimesel perioodil tuleb korraga juua vaid väga väikeseid koguseid (mitte rohkem kui 2–3 supilusikatäit korraga). Seejärel oodake 5-10 minutit enne uue vedeliku joomist. Kui Te tunnete, et kõht on täis, ärge jooge rohkem. Ärge kaanige vedelikke ega jooge liiga kiiresti, sest see võib põhjustada kõhuvalu ja/või iiveldustunnet ja/või oksendamist. Väikeste koguste joomine on vajalik uue väikese mao väljavenitamise ja klambrijoone rebenemise vältimiseks. Aja jooksul muutub vedelike tarbimine kergemaks.
Hoiduge joomisest läbi kõrre. Läbi kõrre joomisel neelate rohkem õhku, mis paneb Teid röhitsema ning võib tekitada valu õlas ja rindkere ülemises osas. Seetõttu on oluline vältida ka gaseeritud jooke, sest need tekitavad liigselt gaase ning peensoole liigset venitust. Väga oluline on vältida ka kõrge suhkrusisaldusega vedelikke (rohkem kui 20-25 grammi 240 ml kohta), sest need põhjustavad Dumping sündroomi. Samuti välistage oma menüüst alkohol.
Kandke igapäevaselt kaasas pudelivett. Nii saate Te päeva jooksul korduvalt väikeste lonksude kaupa juua, vältides vedelikupuuduse teket.
Esimesel perioodil on lubatud: vesi, gaseerimata maitsestatud vesi, jääkuubikud, suhkruta tee, veega lahjendatud mahlad, valke sisaldavad joogid, valke sisaldavad puuviljajoogid (nt smuutid).
Smuutid
Smuutidesse sobivad puuviljad toorelt kuna kogu joogi konsistents on vedel ning korraga söödava puuvilja hulk ei ole väga suur. Smuutide valmistamisel tuleb meeles pidada, et jook peaks sisaldama puuvilja, valku, vedelikku ja maitseaineid. Vedelikuna võib kasutada ka ainult valgujooki, siis on nii valgu kui ka vedeliku osa joogis tagatud. Kui valgujooki ei soovi lisada, on vedelikuna hea kasutada piima, sojapiima. Valguhulga tõstmiseks võiks lisada 50ml jogurtit või Ricotta kohupiima/kodujuustu. Puuviljadest võib lisada kõiki, kaasa arvatud tooreid, külmutatud ning konserveeritud puuvilju. Külmutatud puuviljad muudavad joogi paksemaks, värsketest puuviljadest joogile võiks lisada mõned jääkuubikud. Maitseaineid ja soola võite lisada niipalju kui vajate. Alustada võiks 1/8 teelusikast ning siis järjest tasapisi lisada kuni soovitud maitseni. Proovige kaneeli, kardemoni, ingverit, tilli, muskaatpähklit, nelki, peterselli. Põhimõtteliselt on võimalike smuutide hulk piiramatu. Head proovimist.
Näiteks
- 25ml püreestatud virsikuid, 50ml valgujooki, 25ml vaniljemaitselist jogurtit, 1/8 teelusikat kaneeli.
- 25ml püreestatud külmutatud marjade segu, 50ml valgujooki, 25ml kodujuustu, 1/8 teelusikatäit purustatud muskaatpähklit.
- 25ml purustatud ananassi, 25ml tofut, 25ml piima, 1/8 teelusikatäit ingverit ja mõned jääkuubikud.
Vältida tuleks: spordijooke, limonaade või muid gaseeritud jooke, magusaid suhkrustatud jooke.
Kohv? Jah, Te võite seda juua, kuid soojalt, mitte kuumalt. Jooge oma kohvi piimaga ning ilma suhkruta.
Füüsiline aktiivsus esimesel perioodil
Füüsiline aktiivsus on vajalik esimesel võimalusel peale operatsiooni. Käige jalutamas, lisades koormust vastavalt enesetundele (käies trepist, mäest üles-alla). Arvestama peab sellega, et vähenenud päevase tarbitavate kalorite hulga tõttu väsib organism kiiremini. Raskeid asju tõsta ei tohi!
Teine periood – kolmas ja neljas nädal peale operatsiooni
Teie magu hakkab paranema, kuid ei ole veel valmis seedima tahket toitu. Selles perioodis on dieedi eesmärgiks suurendada toiduvalikut ning valmistada Teie magu ette tahkeks toiduks. Toit selles perioodis vajab minimaalselt mälumist.
Toitumine teisel perioodil
Kui talute vedelaid ning püreestatud toite, võite jätkata pehmemate tahkete toitudega. Pehmed toidud peaks olema õrnad ja kergesti peeneks näritavad. Piisavalt pehme on toit mille suudate kahvliga purustada. Püreestada pole enam tarvis, kuid purustage söök taldrikul kahvliga, suuri tükke alla neelata ei tohi! Lisage uusi toite ükshaaval, et tuvastada võimalikku toidutalumatust. Talumatuse tekkimisel proovige seda põhjustanud toitu uuesti nädala möödudes.
Selle perioodi jooksul hakake end harjutama 3-5 väikese regulaarse söögikorraga päevas. Vähem kui kolm korda päevas süüa ei tohi. Ärge näksige päeva jooksul, sest pidev näksimine vähendab kaalulangust ning on seotud olulise kaalutõusuga peale operatsiooni.
Tehke endale harjumuseks süüa aeglaselt (pannes iga suutäie vahel kahvli lauale) ja mäluge toitu põhjalikult (kuni puderjaks muutumiseni). Võtke söömiseks aega, üks söögikord võiks kesta 20 kuni 30 minutit. Mäluge toitu aeglaselt ja põhjalikult. See on vajalik, kuna uued ühendused mao ja peensoole vahel võivad esialgu olla kitsad ning nii tagate toidu probleemideta ja sujuva edasiliikumise. Liiga kiire söömine võib tekitada Dumping sündroomi ja oksendamist.
Õppige tunnetama täiskõhutunde tekkimist (survetunne keskel rinnaku taga, rinnakorvi all) ning lõpetama söömist selle tekkimisel, mis on võimalik juba kahe kuni kolme suutäie järel. Ärge sööge kõhtu liiga täis! Sööge ainult kuni rahulolutunde tekkimiseni. Kui Te sööte kõhu pidevalt liiga täis, venib magu välja ja seega muutub tehtud operatsioon kasutuks. Pidage meeles, et söömise ainukeseks põhjuseks on tühi kõht. Kui tühja kõhu tunnet ei teki, sööge regulaarselt kellaaegade järgi, pannes meeldetuletuse näiteks mobiiltelefoni.
Teisel perioodil peaks Teie eesmärk olema 550 kuni 700 kalori tarbimine päevas.
Jätkake tarbitava valgukoguse jälgimist. Eesmärgiks on päeva jooksul süüa 60 grammi valke. See ei ole raske kui Te sööte valgurikkaid toite igal toidukorral. Valgulisandid ei ole enam ilmtingimata vajalikud, kuid neid võib tarvitada söögikordade vahel. Juhul, kui Te ei ole kindel, et saate toidust piisavas koguses valke, kui Teil on raskusi valgurikaste toitude söömisega, siis on soovitatav tarvitada valgulisandeid regulaarselt niikaua kuni saate vajamineva kätte tavatoidust.
Kasutage söömiseks väikeseid taldrikuid ja tasse ning valmistage oma toit ise tööle kaasa. Sellega tagate, et sööte täpselt seda, mis on Teile kasulik ja koguses, mis on Teile sobiv.
Teisel perioodil on lubatud: pehme ja mahlane tailiha; kala; tuunikala; madala rasvasisaldusega kodujuust; madala rasvasisaldusega juust; pehme tofu; munad; pehmed madala rasvasisaldusega vormiroad koos juurviljadega; piim; madala rasvasisaldusega jogurt (umbes 80 kilokalorit ühe portsjoni kohta); igasugused seemneteta või pehmeks keedetud kestaga puu- ja juurviljad; pehmed omas mahlas konserveeritud puu- ja juurviljad; pehmed värsked puuviljad; piimaga keedetud pudrud; kõrge valgusisaldusega hommikusöögihelbed piimaga; leivatooted (kuid need on soovitatav enne söömist röstida või süüa kuivikuid need korralikult suus läbi mäludes); soolased küpsised.
Vältida tuleks: kuiva, kõva ja sitket liha; punast liha; praetud muna; tükilist maapähklivõid; jäätist; kõvu juurvilju ning tooreid seemnete ja sitke nahaga puuvilju; maisi; värsket sparglit ja spargelkapsa varsi; pehmet nätsket leiba; saia; maiustusi ja närimiskummi; suhkruid ja rasvu.
Kui Te ei talu esialgu pehmemaid tahkeid toite, minge tagasi vedelate ning püreestatud toitude juurde ja proovige nädala möödudes uuesti.
Vedelike tarbimine teisel perioodil
Selles perioodis hakkate Te aru saama, kui palju Te ühe korraga neelata suudate. Kui Te joote kiiremini kui Teie magu tühjeneb, tõuseb vedelik tagasi söögitorusse ja põhjustab survetunnet rinnus.
Vedelike joomist jätkake samas tempos eelmise perioodiga. Te vajate vähemalt 1,2-1,5 liitrit vedelikke päevas, et ei tekiks vedelikupuudust. Kuid ärge jooge vedelikke 30 minutit enne söögiaega (selleks, et olla kindel, et magu on tühi). Ärge jooge vedelikke söögikorra ajal (et teha ruumi söögile). Joomine koos söömisega võib magu liiga kiiresti täita, ning see võib põhjustada kõhuvalu, iiveldust, oksendamist või Dumping sündroomi. Samuti ärge jooge vedelikke 30 minuti jooksul peale söögikorda (et ennetada toidu liiga kiiret „uhtumist“ läbi mao), see avaldab sügavat mõju Teie enesetundele ja ohutusele peale söömist. Samuti välistage oma menüüst alkohol.
Lubatud on: vesi, suhkruvaba ja gaseerimata maitsestatud vesi, suhkruta tee, veega lahjendatud mahlad.
Füüsiline aktiivsus teisel perioodil
Olge füüsiliselt võimalikult aktiivne. Käige jalutamas, tehke kiirkõndi, kepikõndi, sõitke jalgrattaga, jne. Koormust lisage vastavalt enesetundele. Kolm nädalat peale operatsiooni võite minna ujuma. Raskeid asju tõsta ei tohi!
Kolmas periood – rohkem kui ÜKS kuu peale operatsiooni
Enesetunne paraneb veelgi ning ka liha ja leiva söömine muutub lihtsamaks. Nüüd on võimalik tagasi pöörduda harjumuspärase menüü juurde. Pidage aga meeles, et Teie rasvumise põhjuseks olid suures osas valed toitumisharjumused ja toiduvalikud. Seetõttu järgige eespool antud operatsioonijärgseid toitumissoovitusi: toit peab olema valgurikas, sisaldama piisavalt süsivesikuid ja väga mõõdukalt rasvu. Loobuge maiustustest, magusatest jookidest ja alkoholist. Toitumisharjumuste muutmine võimaldab toituda tervislikumalt kui enne operatsiooni.
Selle perioodi jooksul võite tunda, et süüa või juua on keerulisem kui eelnevatel nädalatel. Seda põhjustab mao ja peensoole ühenduskoha paranemine. Ühenduskohale tekkiv arm pakseneb ja muudab ühenduskoha kitsamaks. See on ka põhjuseks, miks joogi ja toidu liikumine maost peensoolde võtab kauem aega. Aja jooksul muutub arm pehmemaks ning jook ja toit pääsevad kergemini läbi. Pidage meeles, et Teie magu tühjeneb tahkemat toitu süües aeglasemalt kui vedelamaid toite süües. Seetõttu saate Te süüa väiksemaid koguseid kui vedelike puhul. Pidage meeles, et peale bariaatrilist operatsiooni on väga tähtis toidu korralik mälumine enne neelamist. Muutke oma toidulaud mitmekesisemaks kasutades juba tekkinud neljanädalast kogemust.
Toitumine kolmandal perioodil
Kui Te talute pehmeid tahkeid toite, võite jätkata harjumuspäraste tahkete toitudega. Menüüvalikus võiks olla üha enam tahkeid, kuid siiski kergesti näritavaid toite. Piisavalt pehme on toit mille suudate kahvliga purustada.
Tahket toitu süües võite Te vähendada oma toidukordasid kolmele söögikorrale, kuid vähem kui 3 korda päevas süüa ei tohi! Olge oma söögikordades võimalikult regulaarsed. Toidukordade vahele võite jätta 4 kuni 5 tundi. Võtke igaks söögikorraks aega 20 kuni 30 minutit. Lõigake toit suutäitele sobivateks tükkideks ning mäluge seda rahulikult. Ärge laske millelgi (TV, lugemine, telefon) oma tähelepanu söömisest kõrvale juhtida, keskenduge ainult söömisele.
Pöörake jätkuvalt tähelepanu täiskõhutunde tekkimisele (survetunne keskel rinnaku taga, rinnakorvi all) ning lõpetage söömine täiskõhutunde tekkimisel. Ärge sööge kõhtu liiga täis! Sööge ainult kuni rahulolutunde tekkimiseni. Kui Te sööte kõhu pidevalt liiga täis, venib magu välja ja seega muutub tehtud operatsioon kasutuks. Pidage meeles, et söömise põhjuseks on tühi kõht. Ärge näksige päeva jooksul. Pidev näksimine päeva jooksul vähendab kaalulangust ning on seotud olulise kaalutõusuga peale operatsiooni.
Alates sellest perioodist kuni esimese aasta lõpuni peaks tarbitavate kalorite hulk olema 900 kuni 1000 kalorit päevas.
Jätkake tarbitava valgukoguse jälgimist. Päevas tarbitava valgu hulk peaks olema 65 kuni 90 grammi. Igas söögikorras peaks sisalduma midagi, mis on valgurikas. Jätkake valgurikka toidu söömist söögikorra alguses. Kuna toidu hulk, mida Te olete peale operatsiooni võimeline ära sööma, on väike, peate Te keskenduma sellele, et tarbite toiduga kõigepealt piisavalt palju valke ning alles siis teisi toiduaineid (puuviljad-juurviljad, täisteratooted). Kui Te olete kindel, et saate toidust päevaks piisava koguse valke, lõpetage valgujookide tarbimine.
Katsetage uusi toiduaineid, pidades meeles, et üks uus toit päevas. Niimoodi saate aru, milline toit ei sobinud menüüsse. Valige söömiseks tervislikud ja väherasvased toidud, vältige magusat ja kergesti imenduvaid süsivesikuid (maiustused, valge riis, tavalised jahutooted).
Kasutage söömiseks väikeseid taldrikuid ja tasse ning valmistage oma toit ise tööle kaasa. Sellega tagate, et sööte täpselt seda, mis on Teile kasulik ja koguses, mis on Teile sobiv.
Toidud, mida võib olla raske taluda: kõva või kõhreline liha; punane liha; kondenspiim; täispiim; jäätis; õunad; viinamarjad; sitke nahaga puuviljad; kuivatatud puuviljad; tugeva naha ja paljude seemnetega juurviljad; pehme leib, mis võib süües muutuda nätskeks; puuviljaleib; pähklitükke ja puuvilju sisaldavad teraviljahelbed; kartulikoored; riis; nuudlid; näts; maiustused; popkorn; pähklid; tšilli või väga vürtsikad toidud.
Toidud, mida tuleb parima kaalulanguse saavutamiseks piirata või vältida: praetud või paneeritud lihatooted; praetud munad; šokolaadipiim; kondenspiim; täispiim; jäätis; lisatud suhkruga puuviljad; praetud või paneeritud juurviljad; magusad leivad; pärmitaigna saiakesed; sõõrikud; kulinaariatooted; kiirnuudliroad; kiirtoit; praetud, soolased suupisted; kõrge rasvasisaldusega kreemsupid.
Kui Te ei talu esialgu harjumuspäraseid tahkeid toite, minge tagasi pehmemate tahkete toitude juurde ja proovige nädala möödudes uuesti.
Vedelike tarbimine kolmandal perioodil
Vedelike joomist jätkake samas tempos eelmise perioodiga. Te vajate vähemalt 1,2-1,5 liitrit vedelikke päevas, et ei tekiks vedelikupuudust. Kuid ärge jooge vedelikke 30 minutit enne söögiaega (selleks, et olla kindel, et magu on tühi). Ärge jooge vedelikke söögikorra ajal (et teha ruumi söögile). Joomine koos söömisega võib magu liiga kiiresti täita, mis põhjustab kõhuvalu, iiveldust, oksendamist ja dumping sündroomi. Samuti ärge jooge vedelikke 30 minuti jooksul peale söögikorda (et ennetada toidu liiga kiiret „uhtumist“ läbi mao), see võib avaldada mõju Teie enesetundele ja ohutusele peale söömist. Samuti välistage oma menüüst alkohol.
Lubatud on: vesi, suhkruvaba ja gaseerimata maitsestatud vesi, suhkruta tee, veega lahjendatud mahlad.
Vältida tuleks: spordijooke, limonaade või muid gaseeritud jooke, magusaid suhkrustatud jooke.
Füüsiline aktiivsus kolmandal perioodil
Arendage välja tavapärane harjutusprogramm. See on operatsioonijärgse perioodi õnnestumise seisukohast ülioluline. Soovitame kõndida iga päev vähemalt 1,5 tundi. Füüsilise koormuse ning raskuste tõstmise piirang lõppeb 4 nädalat peale operatsiooni. Treenimine aitab põletada rohkem kaloreid ja ehitada lihast. Füüsiline aktiivsus ning valgurikas toit vähendavad lihasmassi kaotust. Mida rohkem lihasmassi Teil on, seda rohkem kaloreid Te põletate. Te kaotate kaalu kergemini ja trenni tehes ei teki kaalutõusu.
Soovitused edaspidiseks
3-5 regulaarset söögikorda päevas (nö: 3 põhisööki + 2 vahepala).
- Sööge aeglaselt (20 kuni 30 min), hoolikalt mäludes.
- Jälgige toidu koguseid ning pöörake tähelepanu rahulolutunde/täiskõhutunde tekkimisele, vältimaks mao ülevenitust.
- Alates teisest aastast peale operatsiooni peaks Teie eesmärk olema 1200 kuni 2000 kalori tarbimine päevas. Kalorite hulk sõltub jätkuva kaalulanguse vajalikkusest ning Teie aktiivsusest.
- Toitumises keskenduge eelistatult valguvajaduse katmisele, alles siis teised toiduaineid (puuviljad-juurviljad, täisteratooted).
- Vältige toite, mida on raske mäluda, suuri tükke alla neelata ei tohi.
- Vältige suhkrurikkaid ning rasvaseid toiduaineid.
- Jooge päeva jooksul piisaval hulgal vedelikke (rohkem kui 1,2 liitrit), jooge toidukordadest eraldi (vahe vähemalt 20min).
- Vältige gaasilisi jooke.
- Olge füüsiliselt aktiivne, jätkake treeningutega (150-300min kepikõnni või jalgrattasõidu intensiivsusega treeningud nädala jooksul).
- Tarbige korrektselt määratud vitamiine/mineraalaineid.
- Käige regulaarselt operatsioonijärgsetes kontrollides kas bariaatriaõe või perearsti juures.
- Peale operatsiooni on vajalik kaasuvate haiguste kulu hoolikas jälgimine (eriti diabeetikutel ja kõrgvererõhutõve haigetel) ning vajadusel ravi korrigeerimine.
Võimalikud probleemid peale operatsiooni
Dumping sündroom
See võib tekkida igat tüüpi maooperatsioonide järgselt ning seisneb joomise- või söömisejärgses ebamugavustundes (vähesed, keskmised või tugevad ja kramplikud kõhuvalud; täistunne; kiire pulss; kõhulahtisus; peapööritus; higistamine; isegi iiveldus ja oksendamine). Tavaliselt lõhustatakse suhkur jt. süsivesikud juba maos, kuid vähendatud maos seda ei juhtu ning seetõttu sooltes toimuv fermenteerumine põhjustabki vaevusi. Lihtsalt väljendudes on selle kõige põhjuseks toidu kiire liikumine peensoolde – siit soovitus mitte tarvitada koos tahkete toitudega jooke, ka mitte söögiaegade lähedal. Dumping sündroom võib tekkida 15–30 minutit peale suhkrut sisaldavate toitude söömist ning taastekkida 1–2 tundi peale söömist.
Veel soovitusi dumping sündroomi vältimiseks:
- Sööge päeva jooksul 3-5 väikest einet, sööge aeglaselt ning hästi mäludes.
- Koos süsivesikutega tarvitage ka rasvasid ja valke.
- Olge ettevaatlik suhkrut sisaldavate vedelike ja toitudega ning sööge valgurikast toitu.
- Vältige suhkrut, maiustusi ning magustoite (lihtsad süsivesikud seeduvad kiiresti ning liiguvad soolde).
- Muutke toidu koostist ning hulka, et leida endale sobivaim.
- Et vähendada soolde mineva vedeliku kogust, jooge ühe korraga väikeseid koguseid.
Tavaliselt kaovad haigusnähud 3 nädala kuni 3 kuu jooksul.
Dumping sündroomi tekkimise korral lõdvestuge, heitke peale söögikorda 15 minutiks pikali, et aeglustada toidu liikumist maost peensoolde.
Iiveldus
Mõne esimese operatsioonijärgse päeva jooksul on iiveldustunne tavaline. Harvadel juhtudel võib iiveldustunne olla nii tõsine, et ei võimalda Teil tarvitada vajalikku vedelikukogust. Sel juhul otsige abi haiglast, kus saate vedelikke intravenoosselt. Mõnikord saab abi ka lihtsatest ravimitest. Kuna operatsioon muudab hormoonide tasakaalu, võib naistel olla kasu östrogeen-asendusravist.
Peapööritus
Põhjuseks võib olla organismile harjumatult vähese vedeliku tarbimine. Peapööritus on ajutine, sest vedelike tarbimine suureneb ja organism harjub uue olukorraga. Kandke kaasas pudelivett, et Teil oleks võimalus söögikordade vahel päeva jooksul tarbida vedelikke. Lisage oma toitudele soola.
Laktoositalumatus
Piimasuhkrut nimetatakse laktoosiks. Laktoositalumatus tekib, kui organism ei tooda piisavalt ensüümi, mis aitaks piimatooteid seedida. Et välja selgitada, kas Teil on tekkinud laktoositalumatus, alustage piima ja piimatoodete tarvitamist ettevaatlikult. Laktoositalumatuse sümptomiteks on puhitustunne, kõhukrambid ja kõhulahtisus. Laktoositalumatuse korral võite harjumuspäraste toodete asemel tarvitada laktoosivabu või sojatooteid.
Toidutalumatus
Toidutalumatus on inimeste puhul erinev. Toit, mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele. Seetõttu on oluline proovida erinevaid toite. Toidutalumatuse tekkimisel ei tohi kaotada julgust. Oodake nädal või paar ja proovige seda toitu siis uuesti. Teie „uus“ magu ei pruukinud lihtsalt selle toidu jaoks valmis olla.
Kõhukinnisus
Kõhukinnisus esimesel kuul peale operatsiooni on tavaline, kuid seda saab ennetada. See peaks mööduma, kui Te hakkate sööma tahkemaid ja kiudaineterikkamaid toite (puu- ja juurviljad, täisteratooteid). Jooge 6–8 tassi vedelikke päevas. Olge aktiivne ja liikuge piisavalt. Vaevava kõhukinnisuse puhul tuleks tõsta veidi rasvaprotsenti toidus, abivahendina aitab ka teelusikatäis õli (oliiviõli, külmpressitud avogaado-, linaseemne-, kanepiseemneõli) või tükike rasvasemat punast kala. Apteegist sobib kasutada leebe toimega lahtisteid, näiteks Microlax, Duphalac. Kindlasti ei sobi Teile seedetrakti mahtu suurendavad lahtistid. Kui kõhukinnisus ei möödu, pöörduge oma arsti poole.
Juuste väljalangemine
Te võite juuste väljalangemist märgata alles mõned kuud (tavaliselt 3-6 kuud) peale operatsiooni. Füsioloogiline stress operatsioonist ja kaalukaotusest põhjustab organismis toitainete liikumise eluliselt olulisematele organitele (nagu süda ja aju) ning kosmeetiline funktsioon ilusate juuste näol ei ole sellel hetkel organismile esmatähtis. Selle tulemusena juuste kasvu faas seiskub ja 30–40% juuste folliikulitest ohverdatakse. Kui organism harjub toimima uuel tasemel ning kaalukaotus ja toitumine stabiliseeruvad, lõpeb juuste väljalangemine (tavaliselt 7-9 kuud peale operatsiooni). Piisav valkude tarbimine võib vähendada (kuid alati mitte vältida) juuste väljalangemist. Kui valkude tarbimisest ei piisa, tuleb pöörata tähelepanu rauavarudele orgsnismis. Jätkuv juuste väljalangemine (rohkem kui 9 kuud peale operatsiooni) võib olla märk tsingi puudusest.
Gaasivalu
Operatsioonijärgselt võib olla mureks gaasivalu, mis on tingitud muutunud seedimisprotsessist aga ka söömisega neelatud õhust. See ei ole küll ohtlik, aga põhjustab valu ning ebameeldivust. Leevendamiseks tuleks jälgida oma menüüd ja selgitada välja millised toiduained just Teile kõige enam gaase põhjustavad ning proovida neid seejärel vältida. Samamoodi tuleb keskenduda söömisele ja joomisele nii, et ei neela õhku.
Haavandid ja seedetrakti verejooksud
Haavandid, ärritatud magu ning gastriit on kõige sagedasemad probleemid pärast maooperatsioone.
Tähtis on olla sellest riskist teadlik ning aktiivselt vältida asju, mis suurendavad maoärritust ja –kahjustust ning meeles pidada asju, mis aitavad mao sisekesta kaitsta.
Oluline meeles pidada peale haiglast lahkumist
Peate aru saama ja meeles pidama, mitu päeva on operatsioonist möödas ning mis Teie organismis toimub.
- Teil EI TOHIKS olla kõrget palavikku, öist higistamist ega külmavärinaid. Te peaksite hingama vabalt, ilma valudeta, Te ei peaks köhima röga ega verd.
- Teil peaks olema normaalne pulsisagedus – see on sageli hea näitaja, et operatsioonijärgselt on kõik korras. Pärast 10 minutilist puhkust peaks pulss olema alla 100 löögi minutis, üle 120 oleks häirettekitav.
- Operatsioonihaavadest võib olla selge või verise vedeliku eritus, vahetage sidemeid/plaastreid. Mädase või vinava erituse, punetuse või haavavalu korral võtke ühendust arstiga.
- Võite käia duši all, haavad võivad märjaks saada, Te ei pea neid plaastritega katma. Peale pesemist kuivatage haavad puhta rätikuga ja katke plaastritega.
- Ohutuks kaalulanguseks peate Te sööma tervislikku ja hästi tasakaalustatud toitu, et iga söögikorraga kätte saada võimalikult palju vajalikke toitaineid.
- Valige madala kalorsusega ja valgurikkad toidud.
- Te ei ole enam kunagi võimelised sööma nii suuri toidukoguseid kui enne maovähendamise operatsiooni.
- Olge kannatlik. Esialgu tekib täiskõhutunne juba mõne suutäie järgi. See on normaalne. Lõpetage söömine, kui tunnete rahulolutunnet/täiskõhutunnet.
- Esialgne söögikorra suurus peaks olema kaks kuni neli supilusikatäit, neli kuni kuus söögikorda päevas. Aja jooksul toidu kogus suureneb ning söögikordade arv väheneb kolme kuni viieni. Jätkake aeglaselt söömist, mäluge toitu korralikult ja jooge söögikordade vahel vedelikke.
- Kui Te proovite uut sööki, võtke üks suutäis ja vaadake, kas see sobib Teile.
- Juues pidage meeles, et Teil on nüüd väga väike magu – jooge aeglaselt, lonksu kaupa.
- Soovitame tarvitada valgujooke esimese kuu jooksul peale maovähendamise operatsiooni või seni kuni Teie valkude tarbimine toidust on piisav.
- Te peate võtma soovitatud vitamiine ja mineraalainelisandeid iga päev kogu eelseisva elu jooksul.
- Soovitatud dieedi järgimine aitab Teil saavutada soovitud kaalulanguse ning seda hoida.
- Teie pühendumus dieedile, füüsilistele harjutustele ja elustiilimuutustele on Teie edu aluseks peale operatsiooni.
- Operatsioon võib olla ka kasutu ning Teie kaal võib taas tõusta.
- Pidev söömine, vedelike joomine söögikordade ajal või kaloririkaste toitude tarbimine on viisid, kuidas muuta operatsioon kasutuks ja panna kaal taas kasvama.
- Alkoholi regulaarne tarvitamine ja vähene kehaline aktiivsus on viisid, kuidas muuta operatsioon kasutuks ja panna kaal taas kasvama.
- Vajadusel hoidke toidu ja füüsiliste harjutuste kohta päevikut. Kirjutage üles söögikordade kellaajad, tarbitud toit, kogused, valmistamise meetod ning kalorite hulk.
- Peaksite seisma, kõndima ning ringi liikuma ilma, et pea ringi käiks. Peaksite olema liikumises väga sageli, kogu päeva jooksul. Olles päeval aktiivne, peaks öösel olema hea uni. Kui alguses väsite kiiremini kui enne operatsiooni, siis järk-järgult muutuvad aktiivsuse perioodid pikemaks kui puhkus.
- Pärast operatsiooni võib Teil esineda kõhulahtisus ning Te peate seda silmas pidama, tavaliselt laheneb see esimese nädala või 10 päevaga.
- Käige kindlasti operatsioonijärgsetes regulaarsetes kontrollides bariaatriaõe või perearsti juures.
Käitumise muutmise tehnikad
- Ärge sööge televiisorit vaadates ning lugege söömise ajal.
- Pange toidukogus valmis ning asetage ülejäänu tagasi külmkappi.
- Hoidke ahvatlevad toidud kodust eemal.
- Ärge minge toidupoodi tühja kõhuga.
- Tehke enne poodi minekut nimekiri vajalikest asjadest.
- Kasutage väiksemaid taldrikuid ja kausse.
- Hoidke tervislikud toidud käepärast.
- Keskenduge teistele tegevustele peale söömise.
- Harjake oma hambaid peale sööki või kui Teil tekib tahtmine süüa.
- Ärge sööge pidudel või einelauas püstijalu.
- Pakkuge välja, et toote peole ise tervislikku toitu.
- Parkige oma auto sihtmärgist kaugemale.
- Tõuske telekanali vahetamiseks püsti ja minge teleri juurde, ärge kasutage juhtimispulti.
- Käige lifti kasutamise asemel trepist.
- Pidage toidu ja füüsilise aktiivsuse kohta päevikut.
Miks on treenimine oluline?
Igapäevane treenimine aitab Teie organismil kasutada rohkem kaloreid. Kui Te järgite dieeti, piirate Te kalorite hulka, mida Teie organism iga päev omastab. Treenides suurendate Te organismi tulevate ja kulutatavate kalorite erinevust veelgi. See aitab Teil veelgi rohkem kaalu kaotada. Kui Te saavutate oma soovitud kaalu, on treeningutel tähtis roll selle kaalu säilitamisel.
Regulaarne treenimine aitab Teil parandada oma südame ja veresoonkonna vormi, mis tähendab, et Teie südame ja kopsude vastupidavus tõuseb. See aitab vähendada riski haigestuda kõrgvererõhutõppe, diabeeti, saada südameinfarkti või insulti.
Mis vahe on treeningute ja päevaste tegevuste vahel?
Paljud inimesed arvavad, et kui nad on päeval aktiivsed, ei pea nad regulaarselt treenima. Päevase aktiivsuse suurendamine, parkides oma auto poest kaugemale või käies lifti kasutamise asemel trepist, tõstab kasutatud kalorite hulka. Kuid siiski, kui Te ei soorita ühte tegevust korduvalt teatud aja jooksul, ei anna Te oma südamele ja kopsudele piisavalt koormust.
Erinevus treeningute ja päevaste tegevuste vahel seisneb selles, et treeningul tehakse ühte harjutust korduvalt teatud aja jooksul, samas päevast tegevust tehakse lühikese aja jooksul. Kui Te olete enda jaoks sobiva harjutuse leidnud, tuleks seda teha pidevalt vähemalt 10 minutit järjest. Lõpuks, kui Teie südame ja kopsude vastupidavus tõuseb, võite harjutust teha pidevalt vähemalt 20 kuni 30 minutit järjest.
~1200-kcal dieet (valgud 60-80 gr/p; süsivesikud 130-150 gr/p; rasvad max 40 gr/p )valgud 20-25%; süsivesikud ~45%; rasvad max 30% | ||||
Päevasedkogused | Toiduained | Portsjon/gr | Valgu kogusportsjonis/gr | Soovitused |
Kana | 60 | 15–19 | Vältida rasvast liha | |
Loomaliha | 60 | 15–20 | ||
Sealiha | 60 | 13–19 | ||
Rasvane kala | 60 | 13–18 | Rasvast kala ~3x/näd | |
Valge kala | 85 | 16–23 | ||
Juust | 50 | 11–13.5 | Eelistatult madalarasvasisaldusegaJälgida Ca++ sisaldust | |
Piim | 140 | 4–5 | ||
Jogurt | 115 | 4–7 | ||
Kaunalised (läätsed, oad, soja) | 80 | 6–8 | Kombineeridateraviljadega | |
Muna | 50 (suurem) | 6 | Lisada toitudele | |
2-3/p | Madala suhkrusisaldusega puuviljad | 140 | 1 | Eelistatult madalasuhkrusisaldusega |
Kõrge suhkrusisaldusega puuviljad | 70 | 0.75 | ||
2-3/p | Köögiviljad | 85 | 1–3 | |
2/p | Riis, pasta | 90 | 2–5 | Eelistada täisteratooteid |
Hommikuhelbed, müsli, leib, sai | 30 | 2–4 | ||
Kartul | 85 | 2-4 | ||
2–3/p | Taimeõlid | 6 (1 tl) | 0 |